15/06/2019 Heren van Gruuthuse

 

Zaterdag 15 juni 2019

 

Geleid bezoek kasteelpark zomerverblijf van de Heren van Gruuthuse

 

Iedereen kent wel het stadspaleis van de Heren van Gruuthuse in Brugge. Dit was hun winterverblijf. Maar wie kent hun zomerverblijf, in 1454 gekocht door Lodewijk van Gruuthuse, in Oostkamp?

 

Weinig mensen kunnen hier bevestigend op antwoorden want tot voor kort werd het domein nooit opengesteld voor het publiek. Nu is het, mits lang vooraf aan te vragen, tienmaal per jaar mogelijk om het kasteelpark te bezoeken. Het VVA-bestuur heeft een bezoek kunnen regelen.

 

Op zaterdag 15 juni kunnen we het park onder leiding van een gids verkennen.

Het is een enige gelegenheid om dit 30 ha groot domein, sedert 1596 in bezit van de huidige eigenaars, de familie d’Ursel, te bezoeken. Het park, ontworpen door de Franse tuinarchitect Henri Duchêne (1841-1902), is bijzonder waardevol.

 

De wandeling duurt ongeveer twee uur en zal met geschiedenis- en natuurweetjes gekruid worden.

We sluiten af met een drankje (inbegrepen in de prijs) in ‘Het Raetshuijs’,

Brugsestraat 2,  Oostkamp.

 

Praktisch:

0m 14.30 u. start het bezoek aan de ingang van het kasteel, Stationsstraat 196 te Oostkamp

Deelnameprijs: € 6,- p.p.

Fiets je mee in groep tot aan het kasteel? Afspraak om 13.45 u. aan de Kiss & Ride zone aan de voorkant van het station van Brugge

Wie met de wagen komt, kan - indien er geen plaats is langs de Stationsstraat - zijn auto uitzonderlijk parkeren in de dreef rechtover de ingang van het kasteel.

 

Vooraf inschrijven is wel verplicht. Stort op het rekeningnummer van VVA – Regio Brugge BE49 4700 2621 4171 ten laatste op 1 juni 2019. Het aantal plaatsen is beperkt.