07/08/2019 Bezoek aan de Atlantikwall te Raversijde

 

Woensdag 7 augustus 2019

 

Bezoek aan de Atlantikwall te Raversijde

 

Het complex van bunkers in het ‘provinciedomein Raversyde’ is het best bewaarde deel van de Atlantikwall aan de Vlaamse kust. Die was bedoeld om de geallieerde invasie van 75 jaar geleden tegen te houden, maar op zes juni 1944, de eerste dag  van de invasie, werd de muur al na enkele uren doorbroken. Hitler had krachten tegen zich in het leven geroepen die hij onmogelijk de baas kon.

Ook in de Eerste Wereldoorlog waren er al Duitse versterkingen in Raversijde om de haven van Oostende te beschermen. Het complex is verrassend groot omdat de Duitsers ervan uitgingen dat de landing dichtbij een haven zou plaats hebben. Op de Normandische invasiestranden legden de geallieerden echter een kunstmatige haven aan.

Het geheel van de Duitse verdedigingswerken bezoeken we met een gids op woensdag 7 augustus. Nu en dan moeten er trappen gedaan worden. We spreken om 13.45 uur af aan de ingang van het complex, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende.

De namiddag sluiten we af met een gebakje en een koffie (of thee) in de cafetaria van het domein. Rond 17 uur zal de activiteit afgelopen zijn en keren we huiswaarts.

De kostprijs voor dit alles bedraagt € 18,- p.p., te storten voor vrijdag 26 juli, op rek. nr. BE49 4700 2621 4171 van Vlaamse Academici – Regio Brugge. De betaling geldt als inschrijving. Als je zelf wil rijden, vermeld dan ‘chauffeur’ in de mededelingszone.

We raden iedereen aan te carpoolen. Als de inschrijvingen binnen zijn, zullen we de lijst van de deelnemers naar iedereen rondmailen. Onderling kunnen jullie de nodige afspraken maken.