26/10/2018 Imam KHALID BENHADDOU Is dit nu de Islam?

 

Vrijdag 26 oktober 2018 om 20.15 uur

 

Cultuurzaal Daverlo, Dries 2, 8310 Assebroek

 

 Imam Khalid Benhaddou

 

Is dit nu de islam?

 

Is de islam verzoenbaar met de rationele, kritische ingesteldheid van een samenleving die steunt op de principes van de Verlichting? Hoe moet onze westerse maatschappij reageren op de radicalisering en de terroristische uitwassen van die godsdienst?

 

Sinds de aanslagen in Zaventem en Brussel van 22 maart 2016 zijn deze vragen meer dan ooit aan de orde. De spanningen tussen de gemeenschappen zijn toegenomen en we vrezen voor een beknotting van onze ‘vanzelfsprekende’ mensenrechten. Wij hebben nood aan bruggenbouwers om het onbegrip en gebrek aan kennis over elkaars cultuur weg te werken. Moslims vertegenwoordigen op vandaag bijna 8 % van de Belgische bevolking, tegen 2050 zou dit aantal verdubbelen.

 

Voor deze lezing hebben wij Imam Khalid Benhaddou uitgenodigd. Hij is Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim. In de moslimgemeenschap speelt hij een leidende rol en in zijn boek ‘Is dit nu de islam?’ probeert hij tot een gesprek te komen. We hebben een gemeenschappelijke basis die voldoende groot is om tot een evenwichtig samenleven te komen. Als we echter alleen op zoek gaan naar wat ons scheidt, als we alleen polariseren en elkaar niet als evenwaardige partners zien, dan is er geen dialoog mogelijk. Dan is er alleen wantrouwen en angst.

 

Sinds 2015 is Khalid Benhaddou aangesteld als coördinator van het netwerk islamexperten dat in scholen de radicalisering van jongeren tegengaat en in december 2017 ontving hij de Prijs voor de Mensenrechten.