23/11/2018 Dr. KATLEEN GABRIELS Ethiek en technologie: een relatie onder druk

 

Vrijdag 23 november 2018 om 20.15 uur

 

Cultuurzaal Daverlo, Dries 2, 8310 Assebroek

 

Dr. Katleen Gabriels

 

Ethiek en technologie: een relatie onder druk

 

De invloed van technologie op ons bestaan als mens is er altijd geweest. Technologie is vaak een medium tussen de gebruiker en de omgeving. Voorbeelden uit het recente verleden zijn: een verrekijker om een beeld van veraf beter te zien, een mobiele telefoon om met andere mensen te communiceren en oordopjes om je oren te beschermen tegen harde geluiden.

 

Die invloed op de omgeving en vooral op de individuen gaat echter steeds verder omdat de technologie steeds meer alomvattend en invasief wordt.

 

Internettechnologie verandert in razend tempo onze samenleving. Technologie is echter niet neutraal: ze bevat altijd waarden die soms wel, soms niet in het publieke belang zijn.

Futuroloog Gerd Leonhard schrijft: ‘Het gevaar is dat technologische vooruitgang de menselijke waarden opzij schuift. Technologie heeft namelijk geen ethiek en een samenleving zonder ethiek is verdoemd.’

 

De snelle ontwikkeling van de (digitale) techniek brengt ook meer ethische dilemma’s met zich mee. Nadenken over de impact van technologie wordt dus steeds belangrijker.

 

Een ‘sperma-chip’ om de geslachtskeuze van ongeboren kinderen te bepalen, de Google Glass, embryo-selectie, hersenimplantaten, het kweken van minihersenen, kunstmatige intelligentie en neurotechnologie …

Technologieën als deze roepen direct vragen op: wat gebeurt er met de mens, als we zo diep in onszelf kunnen ingrijpen? Moeten we er geen grenzen aan stellen? We worden steeds meer hybride wezens – samenstellingen van mens en machine – maar gaan we niet te ver?

 

Katleen Gabriels is master in de Germaanse Talen (KU Leuven) en in de Moraal-wetenschappen (UGent), en doctor in de Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen (VUB). Ze werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en aan de onderzoekscentra ETHU (Centrum voor Ethiek en Humanisme) en CEMESO (Culture, Emancipation, Media & Society) en als assistent professor aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Ze bestudeert de ethische gevolgen van computertechnologie. Ze schrijft regelmatig opiniestukken en wordt vaak als experte geraadpleegd in de media.

 

Kortom, zij is dus de aangewezen persoon om ons wegwijs te maken in de moeilijke materie van het samengaan van ethiek en technologie.