14/12/2018 Prof. PASCAL PAEPEN Beleggen is het nieuwe sparen

 

Vrijdag 14 december 2018 om 20.15 uur

 

UITZONDERLIJK Meersenhuis, Oostmeers 3, 8000 Brugge

 

Prof. Pacal Paepen

Beleggen is het nieuwe sparen”

Het is exact 10 jaar geleden dat de beurzen hun dieptepunt kenden tijdens de beurscrash van 2008-2009. Vanaf maart 2009 begon het herstel op de westerse beurzen, een herstel dat sindsdien nauwelijks werd onderbroken. Sedert het begin van 2018 echter is een terugval van de beurs ingezet. Alleen al in de maand oktober daalde de Belgische beursindex, die alle 136 Belgische aandelen omvat, met ruim 10% en zijn de pensioenfondsen met meer dan 5% gedaald. Zijn bij wijze van spreken de zeven vette jaren op de beurs dan voorbij?

Anderzijds is de rente de laatste 10 jaar alleen maar afgebrokkeld en staat die reeds jaren op een historisch dieptepunt. Dit zal wellicht nog jaren blijven duren. De ECB kondigde enige tijd terug aan dat zij extra inspanningen zou doen om de rente laag te houden. Dit wilde de Europese Centrale Bank doen om de inflatie te doen stijgen met als doel de economische activiteit op te krikken alsook om zo het zware probleem van de torenhoge schuldgraad van de landen in de eurozone aan te pakken. Die lage rente is dus voordelig voor onze staatsschuld, maar heeft ook tot gevolg dat de spaarders en renteniers er verder op achteruit gaan…

Wij Belgen hebben meer dan ooit nood aan informatie over beleggen. Sparen kunnen wij al, maar wat wij sparen blijft vervolgens soms voor vele jaren op een “slapende” spaarrekening staan die amper 0,11% opbrengt, terwijl de inflatie op jaarbasis reeds oploopt tot 2,75% in oktober 2018. Het bedrag op de slapende spaarrekeningen dikte volgens de cijfers van de Nationale Bank in de voorbije julimaand opnieuw aan tot een recordhoogte van 266 miljard euro.

Is er dan geen uitweg voor de spaarder? Natuurlijk wel. Met dit doel hebben we Prof. Pascal Paepen uitgenodigd die “Beleggen” doceert aan het Hoger Instituut der Kempen en aan de HUB te Brussel. Tot 2012 was hij Directeur Kapitaalmarkten voor de KBC Financial Products in de “City of London”.