30/05/2019 tot 02/06/2019 Meerdaagse reis

VVA-reis (30 mei – 2 juni)

Düsseldorf: ‘Kunst en Industrie’

Wanneer je voortdurend op dezelfde plaats vertoeft, word je op de duur de hele wereld zat.’

Met die oosterse wijsheid voor ogen besloot het bestuur opnieuw een VVA-reis te organiseren, en wel naar Düsseldorf en omgeving.

Van onze buurlanden kennen we Duitsland het minst. Het roept allerlei associaties op: deze reis brengt ons bij de Duitse werklust.

Met het bezoek aan het koolmijnencomplex Zollverein in Essen, dat tot het Unesco werelderfgoed behoort, krijgt het industrieel erfgoed een bijzondere plaats in het programma. De eigen inbreng in de architectuur van de streek bekijken we in Villa Hohenhof en in het Osthausmuseum, twee creaties van Henry van de Velde.

De luister van het achttiende-eeuwse kasteel van Benrath en het openluchtmuseum Insel Hombroich waar hedendaagse kunst en natuur met elkaar verstrengeld zijn, vormen twee sluitstukken in het programma.

Tijdens deze confrontatie tussen het moderne en het vroegere Duitsland overnachten we in het Van der Valk Hotel nabij de luchthaven van Düsseldorf. De reputatie van deze keten en de vier sterren zijn een waarborg voor de kwaliteit ervan. We beginnen de dag met een stevig ontbijt en zwerven dan in dit grensgebied tussen het Ruhrgebied en het Rijnland. Er staat heel wat op het programma, maar maak je geen zorgen: een reeks pleisterplaatsen, waaronder de draaiende Rheinturm met een prachtig zicht op Düsseldorf, houden het allemaal erg verteerbaar.

Er bestaat geen betere manier om de Duitse gemoedelijkheid in onze vereniging tot leven te brengen dan deze uitstap.

De reis in het kort:

Donderdag 30 mei: Tijdens de heenreis houden we rond 9.30 uur een tussenstop aan de abdij van Postel in de Antwerpse Kempen waar we een koffie of thee met een koffiekoek aangeboden krijgen. Onze eerste halte aan het Schloss Benrath brengt ons meteen in de sfeer van de Aufklärung die ons van onze onmondigheid zou hebben verlost. We picknicken op de banken in een prachtige tuin waarvan de ligging, midden een dicht bevolkt gebied, iedereen verrast. Het bezoek aan Düsseldorf zelf begint met een rondvaart op de Rijn, de beste manier om met de stad kennis te maken.

Zie www.schloss-benrath.de.

 

Vrijdag 31 mei: Een rondrit met onze bus met uitleg van een gids leert ons Düsseldorf nader kennen, vooral de overgang van de Altstadt naar de gedurfde architectuur van het moderne stadsdeel Medienhafen zal tot de verbeelding spreken. In de namiddag brengt een lift ons in de Rheinturm, die dubbel zo hoog is als de Onze-Lieve-Vrouwtoren in Brugge, waar we een koffie of verfrissing drinken. Er is ook tijd voor een wandeling aan de Königsallee waar heel wat producten van de Duitse economie, geëtaleerd worden. Wie niet houdt van winkelen, kan flaneren langs de Rheinpromenade met zijn langste terras ter wereld.

Zie www.medienhafen.de, www.duesseldorf-altstadt.de, www.rheinturm.de.

Zaterdag 1 juni: Na die verkenning van het moderne Duitsland, duiken we in zijn industrieel verleden. Het koolmijnencomplex van het Zollverein brengt ons met beide voeten in dit thema. ‘Die Zeche’ (de kolenmijn) getuigt op een overweldigende manier van de strijd die mens en machine in de negentiende eeuw met de natuur aangingen. De rijkdom die daaruit voortvloeide, kunnen we bewonderen in het Osthausmuseum voor moderne kunst in Hagen en in de Villa Hohenhof en we doen dit - zoals gezegd - niet zonder chauvinisme, want Henry van de Velde tekende hiervoor.

Zie www.zollverein.de, www.osthausmuseum.de,
https://wp.eghn.org/en/garden-villa-hohenhof.

 

Zondag 2 juni: Het zorgvuldig aangelegde park van Insel Hombroich aan het riviertje de Erft brengt natuur, architectuur en kunst samen. Tussen het groen, de brugjes en vijvers bevinden zich elf paviljoenen die elk een ander soort kunst herbergen. Cipressen en eiken zijn de laatste resten van het oorspronkelijke park. Je kunt zelf beslissen waarvan je het meest geniet, maar we hebben alvast een gids besteld om je wegwijs te maken.

Zie www.inselhombroich.de.

We rijden al terug naar huis als we even halt houden om een blik te werpen op de indrukwekkende bruinkoolgroeve van Garzweiler die ooit, wanneer de exploitatie afgelopen zal zijn, een meer van 23 vierkante kilometer moet worden.

Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Garzweiler.

 

Op de terugweg nemen we nog een lichte avondmaaltijd in de brasserie van het domein Vrieselhof, in de Voorkempen.

 

Telkens hebben we voor de lunch gezellige bistro’s gereserveerd waar het smakelijk eten is. ’s Avonds dineren we in het hotel.

Richtprijs: 650,- € p.p. all-in (hotel, alle maaltijden met begeleidende dranken, alle bezoeken) op basis van een tweepersoonskamer. Meerprijs voor singlekamer = +130 €.

Een annulerings- en bijstandsverzekering is NIET inbegrepen in de prijs. Zo nodig dien je zelf een dergelijke verzekering af te sluiten.

 

Vervoer: “Albion” (Zeebrugge), zoals vorig jaar.

 

Ons hotel: Van der Valk Airporthotel Düsseldorf ****

Am Hülserhof 57

www.airporthotelduesseldorf.com

 

Reservatie: inschrijven kan vanaf vandaag tot uiterlijk 25 februari door overschrijving van het voorschot van € 300,- per persoon op de rekening

BE49 4700 2621 4171 (KREDBEBB) van VVA Brugge met vermelding “Düsseldorf”.

Zowel de bus als ons hotel bieden slechts plaats voor vijftig personen. Het hotel vraagt het juiste aantal kamers door te geven tegen eind februari.

Wil je er dus zeker bij zijn, schrijf dan zo vlug mogelijk in!

 

 

Na de geslaagde reizen naar de Rijn en de Moezel (2007) en het Saarland (2010) is Düsseldorf onze derde Duitse bestemming. De recente trips naar Southampton, Arnhem of de Oise brachten ons in diverse hoeken, maar iets blijft hetzelfde: de VVA-sfeer en die zal ons opnieuw naar succes leiden. Wij wachten op jullie inschrijving.